FONDS Professionell Konferencia interjú

2024. március 7-8. között az osztrák befektetői és értékpapír szakma egyik legnívósabb eseményén, a FONDS Professionell Konferencián vettünk részt. A Sinus Fair színeit Horváth Gábor cégcsoportunk egyik tulajdonosa, értékesítési vezetője képviselte. Az interjú során élményeiről, tapasztalatairól kérdeztük.

 

Miért döntöttél úgy, hogy az idei évben is részt veszel a FONDS Professionell Konferencián?

Ausztriában 16 évet éltem. Ez a 16 év jelentősen meghatározza a világról alkotott képemet. Ezért évente egyszer fontosnak tartom részt venni egy ilyen rendezvényen. Több mint 110 kiállító, aki az osztrák értékpapír piacon jelen van, az képviselteti magát. Pár ismertebb példát mondjak, JP Morgen, Black Rock, Schröders, Fidelity, Hansainvest, Rothschild….

Az osztrák piacon lényegesen több befektetési vállalkozás működik. Érdemes figyelni őket. A jó, előremutató dolgokról informálódni és véleményt cserélni. Mindig is fontos volt számomra az osztrák pénzügyi kultúra, és Ausztriára, mint egy jó példára tekinteni, akikkel érdemes jó kapcsolatokat ápolni.

Fontos kiemelni, hogy rengeteg szakmabeli ember vesz részt ezen a két napos rendezvényen. A Fonds kongressen 2 nap alatt egyidőben párhuzamosan 6 különböző előadásból lehet választani. Óránként 12 előadás. Az osztrák privát bankárok ezen a két napos rendezvényen pontokat kapnak, bizonyos számú előadáson részt kell venniük és bizonyos pontmennyiséget össze kell gyűjteniük. Azt, hogy milyen előadást látogatnak, leginkább az határozza meg, milyen pénzügyi területre specializálódtak.

Miben volt más a 2024. évi rendezvény a korábbiakhoz képest?

A közelgő amerikai választások hatással voltak egyik-másik előadás tartalmára. Ki kerül hatalomra és milyen irányba fog menni a világ. Eddig az amerikai elnök választásból fakadó diskurzusok ilyen élesen nem jelentek meg a vitafórumokon.

Idén először beszélt egyik-másik előadó úgy Kínáról, hogy Amerika ellenpólusa. Már nem arról a Kínáról beszéltek, ahova a különböző alapokon keresztül érdemes befektetni. Mekkora gazdasági növekedés várható…. Kína, mint szuperhatalom megjelent a világtérképen, eddig kimondatlanul, most már kimondottan is jelen van. Míg a fejlett nyugat az infláció visszaszorításával küzd, addig Kínában a defláció okoz fejtörést.

Mely előadás tetszett a legjobban, miért?

Sok előadás volt hasznos. Mindegyiket meghallgatni lehetetlenség volt, hiszen egyidőben hat helyszínen folyt előadás. Néhány előadásból kiemelnék pár gondolatot, ami megragadta a figyelmemet. Több előadásban 30 percben összefoglalót kaptunk a világ eseményeiről, például:

Amerikában és Európában elkezdtek csökkenni a kamatok, és további csökkenés várható. Ennek sebessége lassabb mértékű lesz mint, ahogy azt egyik másik gazdasági résztvevő várná. Az amerikai fogyasztás továbbra is magas, mintha az amerikai lakosság semmit nem érzékelne a világ dolgaiból. Európa továbbra is munkaerőhiánnyal küzd, amire a digitalizáció és robotizálás adhat válaszokat.

Az egyik előadó, jól felkapva az előtte lévő előadás dilemmáját, mikor mi történik, attól függően ki kerül hatalomra. Vállalati kötvényeken elérhető hozamokról szólt az előadása. Az üzenet az volt, amin sokan felnevettek. A gazdaságot eddig nem érdekelték a politikai színek.

A jó cégek már akkor is léteztek, amikor még sok politikusról még nem is hallottunk. Ezek a jó cégek még akkor is létezni fognak, amikor már egyik-másik politikusra nem is emlékszünk. A vállalati kötvényeken – beleértve a bankok kötvényeit is – elérhető hozamok 3,5 % – 6,5 % per év. Az átlagosan elérhető hozam 4,5 – 4,9 % ami jónak mondható Európában.

 

Hallottam előadást a részvények alakulásáról is, továbbra is az amerikai gazdaság a legnagyobb a világon. A részvényekre osztrák szemlélet szerint, hosszú távú befektetésként kell gondolni. Továbbra sem javasolt a tőzsdéből rulettasztalt csinálni. Itt azért tudni kell, hogy az előadók milliárd EUR-ban gondolkodnak, rengeteg részvény képezi a portfóliójukat és a nagy átlagot nézik mint fő szempontot. Nem egy – egy részvényre fokuszálnak, inkább csomagokban gondolkodnak.

 

 

Milyen befektetési szempontból jelenleg a világ?

Lehetőségekkel teli. Újabb és újabb területek nyílnak. A válság okozta depresszió után fellendülést prognosztizálnak. A lassan, de csökkenő kamatok is ebbe az irányba mutatnak.

Válaszút előtt áll a befektetési szakma?

Ez a válaszút, már jó ideje téma. Az elmúlt 6-7 év visszatérő témája. Meddig szigorítják még a törvényeket? Lazítás várható vagy inkább további szigorítás?

Digitalizáció vs. személyes jelenlét, személyes kommunikáció? Azokban az országokban, ahol a személyes tanácsadást kiváltotta a digitalizáció, ott az értékpapír forgalom jelentősen visszaesett. Ezt a szektor már problémának ítéli meg. Hasonlóképpen a homeoffice térhódítása további kérdéseket vet fel. Hatékonyságromlás, adatvédelem, háttérben futkosó rokonok, kisállatok…. nehézkes kommunikáció, üresen álló irodák…, kontra költségmegtakarítás, a világ bármely pontján ülhet a partner, a munkaerőpiac lehet az egész világ.

E tekintetben vannak országok között különbségek?

Az uniós direktívák minden tagállamra egyformán vonatkoznak, mégis tagállamonként lehet eltérés annak szigorúbb vagy lazább implementálásában. Méretbeli különbségek már jelentősebbek a tagállamokban. Ha csak a szomszédos Ausztriát vesszük, míg lélekszámban kb. 2 millió fővel kevesebben vannak, ennek ellenére egy lényegesen nagyobb pénzpiacról beszélünk. A lakosság történelmi hátteréből adódóan lényegesen nagyobb megtakarítással rendelkezik, és a pénzpiaci résztvevők száma is több. Bár az elmúlt években a magyarok megtakarítása is jelentősen növekedett.

 

Megosztás:
Facebook
Twitter
LinkedIn