42. heti hírlevél – az USD, és ami mögötte van

Jelen bejegyzésben arra kerestünk magyarázatot, hogy mi okozta az elmúlt időszak dollár erősödését. Mi áll fenn jelenleg ezen tényezékből, és ez mi várható a további árfolyammozgásokra nézve?

Miért erősödött a dollár?

A FED feladatára és jelenlegi helyzetére tekintettel, minden eszközzel küzdenie kell az infláció letörése érdekében. Az amerikai gazdaság állapota pedig úgy tűnik, jó lehetőséget ad arra, hogy a fenti kötelezettségének maradéktalanul eleget tegyen.

A FED kamatemelései azon túl, hogy az infláció elleni küzdelem eszközének tekinthetők, – és kérdésünk megválaszolása szempontjából ennek van jelentősége – megemelik az amerikai államkötvények hozamait is. Így az amerikai devizát jellemző alacsony kockázat növekvő hozamszinttel párosul, amelynek ezáltal növekszik a vonzerője a befektetők körében. Vagyis: a FED megnövelte az USD iránti keresletet.

Mindezek mellett a befektetők körében adott a jelenlegi orosz-ukrán háborús körülmények miatti félelem, bizonytalanság is, amely szintén a dollárnak, mint menekülő valutának szerepét erősíti, főleg az euróval szemben.

Nem elhanyagolható hatás, hogy a nemzetközi kereskedelem alapdevizája a dollár. Az elszálló nyersanyag és energiahordozó árak miatt sok országkülkereskedelmi mérlege felborult, hiszen a korábbi szükségletek kielégítésére sokkal több dollárra lett szükség, ami szintén az USD iránti keresletet növekedését eredményezte.

A fenti három tényező – a FED hatása, a dollár menekülő deviza jellege, illetve a megnövekedett nyersanyag árak – mindegyiket jelenleg, tartósan is fennáll, nem pusztán rövid távú hatásnak tekinthetők.

Véleményünk szerint:

1. A FED a tavalyi ütemtévesztése okán, – mikorisideiglenesnek bélyegezték az inflációt- valaminthitelességének helyreállítása érdekében, továbbra sem lassíthat a kamatemeléseken. Az elemzők jelenleg 4,5%-os szintet várnak a jövő év közepére. Ezt nagyban segíti, hogy az amerikai munkaerőpiac továbbra is nagyon erős lábakon áll, így úgy tűnik, nem kell komoly árat fizetnie a jegybanknak a szigorúságáért.
2. Egyelőre sajnos nem látszódik az orosz-ukrán háborúlezárásának lehetősége.
3. A nyersanyagok és energiahordozók terén az elmúlt időszakban megfigyelt csúcsokról láthattunk bizonyos mértékű korrekciót. Azonban az aktuális szintek még mindig jelentősen meghaladják a sokéves átlagot. A szezonalitás alapján az előttünk álló fél év még komoly bizonytalanságokat rejt magában.

Ezek alapján azon az állásponton vagyunk, hogy a dollár árfolyamának erősödő trendje komoly fundamentális alapokon nyugszik, aminek jelenleg nem látjuk fordulópontját.

Megosztás:
Facebook
Twitter
LinkedIn