Honnan, hová? Beszélgetés Horváth Gáborral, az SF-Corporate Zrt. tulajdonosával

Horváth Gábor

 

 

Közeledik az év vége, ilyenkor érdemes számot vetni, honnan indultunk, és merre is tartunk. Gábor most egy interjú keretein belül mesél arról, hogyan indultak el annak idején a Társaságunk megalapításához vezető úton és visszatekint az elmúlt évek kihívásaira és sikereire is.

 

 

 

 

Mesélj egy kicsit magadról – mi a te történeted? Hogyan váltál egy befektetési szolgáltató tulajdonosává?

Erre nem egyszerű és nem is könnyű válaszolni. Ez egy hosszú folyamat: döntések, akadályok kihívások és események sorozata vezetett ide. A kezdetek kezdetén, a szüleim voltak egy PSZÁF rendezvényen, ott találkoztak először alternatív német befektetéssel, ekkoriban én még a gráci egyetem padját koptattam. Arra kértek meg a szüleim, hogy nézzek utána, mit tudnak az osztrákok ezekről a befektetésekről. A tényleges feladat az volt, az általuk megteremtett vagyont mibe érdes befektetni? Majd a BKS-bank alkalmazottja lettem Mattersburgban Ausztriában. Itt ismét találkoztam a bank által kínált lehetőségek között ezekkel a befektetésekkel. Befektetési tanácsadás keretein belül az ügyfelekre szabott portfólió elemei voltak ezek az alternatív német befektetések. Aztán jött 2008 annak minden kihívásával. A tapasztalás az volt, hogy ezen értékpapírok miatt kellett a legkevesebbet beszélni az ügyfelekkel és egyfajta stabilitást hoztak kiegészítő befektetésként az ügyfelek portfólióiba. Aztán megszületett a döntés, hogy ilyen befektetéssekkel akarok foglakozni, mert ennek látom értelmét, mert ennek a végén van valami megfogható… A feladat adott volt, az utat nekünk kellett kijárni, mert még ilyet nem csinált előttünk itthon senki. Rengeteg kereséssel a hátunk mögött. Nagyon sokat köszönhetünk az ügyfeleinknek, munkatársainknak, akik végig kitartottak mellettünk.

Magyarországon szinte kizárólag nemzetközi bankcsoportok nyújtanak befektetési szolgáltatást. Mi volt az a momentum, ami Téged egy ilyen környezetben az SFC megalapításához vezetett? Hogyan született az elhatározás?

Mint említettem, a szüleim szorgos rengeteg munkájával megkeresett pénznek kerestük a megfelelő befektetéseket. Aztán a lejáró életbiztosítások megtakarítások elégedett, (igen, jól hallottad, elégedett! – nem sok ilyet hallani…) ügyfelei is megkerestek. Emiatt is született meg a gondolat, hogy kezdeni kell ezzel valamit. Ha viszont belevágunk, akkor csináljuk úgy mint a németek.

Mi volt az alapításkori víziótok a vállalkozással kapcsolatban?

Talán naivnak fogsz gondolni, és talán meg is mosolyogsz, arra gondoltam, szebbé tudjuk tenni a világot úgy, hogy az ügyfeleink emellett vagyont tudnak gyarapítani. Pár projekt ma már bizonyítja is ezen elképzelés helyességét.

Melyek voltak eddig az SFC legnagyobb kihívásai?

Eddig a legnagyobb kihívást az út kitaposása jelentette. Hiszen Magyarországon eddig senki sem hozott létre ilyen befektetési vállalkozást. Persze nagyot igen, arra meg is van a megfelelő gyakorlat. De a mienk egy kitaposatlan ösvény volt, hasonlóra példát csak a németeket láttuk. Magyarország meg nem Németország…

Töretlen az SFC fejlődése?

Bízom benne, hogy igen.

Változatlan maradt az alapításkor meghatározott tulajdonosi kör?

Igen, köszönöm, szüleim továbbra is jó egészségi állapotnak örvendenek.

A múlt után tekintsünk a jövőbe. Jelenleg hol helyezhető el a térképen az SFC? 

Földrajzilag Veszprém-központú vállalkozás vagyunk, a szívünk itt tart minket. Persze nem ez volt a kérdés. Mi egy unikális, butik befektetési vállalkozás vagyunk. Így magunkkal versenyzünk, ez a jó és egyben rendkívül érdekes benne. Nem érdemes minket a többi résztvevőhöz hasonlítani, mert nem ugyan azok a feltételeink és lehetőségeink. De ettől szép és ügyfeleink, partnereink is ezért ragaszkodnak hozzánk.

És hogyan néz ki a vállalkozás jövőképe manapság? Változtak az elképzelések, tervek az eredeti vízióhoz képest?

Maradt az eredeti víziónk, amit talán még erősebb is mint valaha. Az ügyfeleinkkel együtt akarunk célokat elérni. Velük együtt akarunk a sikerek részesei lenni. És hogy mi a közös cél? A Win Win Win ! A cél az, hogy minden résztvevő nyerjen. Mi a ügyfeleinknek a célja? A vagyonuk megőrzése és gyarapítása. Ha ez a cél közreműködésünkkel teljesül, akkor, ahogy eddig is a jövőben is keresnek minket és hozzák a gyermekeiket unokáikat is.

Milyen társadalmi felelősségvállalással összefüggő tevékenységet folytattok?

A kezdetektől megjelentek nálunk az olyan befektetések is, amelyekbe nem, vagy nem feltétlenül a magas hozam miatt fektettek az ügyfelek. A napelem parkok például ilyenek: amikor mi ide befektettünk, 10 éve, az energia kérdése még nem volt ennyire felkapott téma, nem sok embert érdekelt. Mára ez persze megváltozott. De részt vettünk lovas napok megszervezésében, aminek a teljes bevételét a szombathelyi kórház kapta meg. Jótékonysági vitorlás versenyen is szerepet szoktunk vállalni, ahova kiemelt ügyfeleinket, partnereinket szoktuk meghívni, itt is a teljes bevételt a rászoruló gyerekek tanulmányi ösztönzésére fordítják. Ezen túl az egyik veszprémi általános iskola alapítványát támogatjuk, akik az összegyűjtött pénzt rászoruló diákok ruházatára, élelmezésére fordítják. Igyekszünk a jó ügyek mellé állni, és erre buzdítjuk partnereinket is.

 

Köszönjük a beszélgetést!

Megosztás:
Facebook
Twitter
LinkedIn